pK

masuk Islam kerana susah tidur???

ada seorang pemuda yang bernama peter(bukan nama sebenar) dia merupakan bisnessman di salah sebuah syarikat di amerika.. walau pun kehidupan peter kaya.. dan penuh dgn kemewahan.. tp peter mempunyai masalah tidur.. klu dalam bahasa saintifiknya insomnia.. setiap kali peter nk tidur.. peter akan memakan ubat tidur.. akan tetapi.. lama kelamaan masalah nya tidak boleh juga selesai.. kerana dia semakin xleh tidor.. pada suatu hari.. peter berjalan di sebuah lorong.. dan lorong itu akan melalui sebuah masjid.. tiba2 mata peter terpandang kearah dalam masjid.. peter melihat sebuah mesyuarat sedang dijalankan(sebenarnya ceramah ttp peter bkn beragama islam.. jd dia x thu).. bila peter melihat mesyuarat itu.. peter berasa hairan.. kerana melihat beberapa hadirin didalam masjid itu begitu mudah tidur.. lalu peter tunggu sehingga mesyuarat itu habis dan bersurai.. denagn pantaz peter berjumpa ustaz yang sedang mengendalikan mesyuarat tersebut seraya bertanya..

peter:"mesyuarat apa yang sedang diadakan itu" .
Ustaz:"owh.. itu bukan mesyuarat.. itu adalah pengajian agama"
peter.:"begitu... agama apa yang tuan ajarkn?"
ustaz:"agama islam"
peter:"klu begitu.. boleh kah saya menganut agama islam??"
ustaz:"boleh... tetapi saudara perlu mengucap 2 kalimah syahadah"
peter:"baiklah.. sy akan mengucap 2 kalimah syahadah itu"
ustaz:"ikut sy.. aku naik saksi tiada Tuhan melainkan Allah dan Nabi muhammad pesuruh Allah" ..

lalu peter mengikut apa yang dilafazkan oleh ustaz itu.. setelah ustaz itu mengajar tentang asas2 agama.. dan menukar nama kepada ahmad(bukan nama sebenar) dan pulang...
pada keesokkan harinya selepas ahmad pulang dari tpt.. ahmad segera pergi kemasjid utk mendengar ceramah ustaz tersebut.. dan secara otomatik.. dalm beberapa minit dalam ceramah tersebut.. ahmad terus tertidur.. dan akhirnya ahmad tidak lagi mempunyai masalah tidur.. dan baru ahmad dapat tahu.. islam adalah agama yang membawa kepada ketenangan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "masuk Islam kerana susah tidur???"