pK

Allah memberkati kamu semua..

lagu ini khas ditujukan buat sahabat2...agar lebih 'dekat' padaNYA


video


semoga Allah memberkati ke atas kamu berdua


keberkatan ke atas kamu berdua

dikumpulkan(disatukan) antara kamu dalam kebaikan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

nak tau jantina laptop??? [adaptasi dr fb Nurul Erieka]

Jgn xtau.....laptop pun ada jantina...

so, nak tahu tak jantina laptop yg selalu dingadap tiap2 hari tu? jantan ke betina....hehehehehe



buat je step kt bwh ni...



1. Buka notepad dan paste ayat ini dalam notepad:CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"



2. Selepas itu tekan save. Ubah save as type kepada All Files (pastikan korang save di desktop supaya senang nak cari/buka nanti).

Save as = love u.vbs



3. Close notepad apabila habis save. Then double click file td (love u.vbs) dan akan dengar suara "i love u."



Cuba dengar btul2 suara "i love u" tu....suara lelaki ke perempuan?

Kalau dengar lelaki maknanya laptop korang tu jantan dan begitu le sebaliknya...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

w0man...fr0m rib

woman was made from the rib of man...

she wasn't created from his head to top of him,
nor from his feet to be stepped upon..


she was made from his side
to be close to him,
from beneath his arm
to be protected by him...


near his HEART to be LOVEd by him

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

rain and myself...

iF i weRe tHe rAiN
tHaT d0eS c0nnEcT
tHe sKy aNd tHe eaRth
wHich cAn'T
meet aNd h0ld oN
eTernaLLy

w0uLd i hAve bEEn
abLe t0
c0nneCt aNd h0Ld onto
s0me0ne's HEART..???

video

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

CiNtA II

cinta...
ungkapan itu sedikit yg mnyedari
hakikat pngorbanan n tggungjawab
yg 'terpaksa' d pikul keseorangan

b'mula dgn kepedihan n kesengsaraan
ia akan mulai indah
apabila masing2 mmahami
bunga cinta yg mekar dlm ati

lafaz cinta itu mmbawa kpd janji
janji utk setia.....ikhlas
janji utk mnjadi y t'baik
janji utk mnanggung sebarang 'risiko'
dlm jangkaan @ x disangka2

adakah cinta itu realiti@angan2
adakah cinta itu bkn kehendak
adakah cinta itu perlu balasan
adakah cinta itu kebanggaan
adakah cinta itu...kekal???
dan....

adakah semua ini harus dijawab
tanpa sebarang penghayatan
tanpa sebarang pengorbanan
tanpa sebarang 'identiti'
tanpa 'kehadiran dia'???

memelihara cinta yg pernah b'kembang d hati
jauh lebih baik dr dendam y timbul
apbila diri d 'khianati'
walau cinta yg jd sebabnya
krn apbila cinta itu dipelihara
d jaga n d belai..
sgl yg negatif dpt dijauhkn

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

b0rn...fr0m hatRed t0 pr0tect

video

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

s0mething 'b0ut engineer...

just wanna share these pics ...taken fr0m my lecture's slide

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

20 cara menjimatkan duit [~RahsiaEbiz.Com 2007~]

Semua orang mahukan duit lebih setiap bulan tak kiralah dengan
cara apa pun termasuklah dengan buat side income ataupun
jimat duit dengan membuat perancangan perbelanjaan (financial
planning) berdasarkan kemampuan masing-masing.
Sehubungan itu bagi memenuhi hasrat dan tujuan ebook ini dibuat, maka
saya akan berikan beberapa tips dan 20 cara untuk jimatkan duit anda
dengan lebih mudah dan senang di samping memperolehi duit poket
‘lebih’ yang dapat menguntungkan anda.

1. Beli barang pada harga borong/pukal
Beli barang secara pukal atau pada harga borong di Mydin, Carrefour,
Tesco, Econsave, Giant atau memana pasaraya bagi produk-produk
seperti tisu, pampers, alat tulis, makanan sejuk beku atau dalam tin dan
sebagainya dengan lebih murah.
Malah di Tesco anda boleh dapat Club Card percuma yang mana boleh
kumpul point yang boleh dapat voucher percuma. Lagi banyak anda beli
dengan club card lagi banyak penjimatan.
Kalo beli di kedai runcit biasa memang boleh tapi rugilah sbb tak
dapat nak jimat lebih sikit berbanding di pasaraya besar yang memang
menyediakan banyak manfaat. Jadilah pengguna yang bijak !
2. Beli barangan second hand @ lelong murah
Contohnya seperti beli buku second hand di paylessbook dekat
Carrefour Subang Jaya atau memana tempat yang harganya kurang dari
separuh. Saya pernah beli majalah luar negara dengan harga yang jauh
lebih murah, isi kandungannya lebih penting walaupun dah second hand
tapi ia tetap mendatangkan pulangan yang lebih baik. Namun begitu anda
juga boleh beli di mana-mana web lelong yang menawarkan jualan buku
second hand termasuklah di www.lelong.com.my
Lain-lain barang lelong juga boleh dipertimbangkan, misalnya kerusi,
meja atau barangan bukan elektrik. Kalo mcm laptop, pda, phone tu
boleh cuba asalkan masih ada warranty dan kualiti masih ok. Memang
banyak kelemahan kalo beli barangan elektronik second hand but kene
berhati-hati dan teliti.
3. Musim Promosi & Megasale
Biasanya di Malaysia ada MegaSale, so pada waktu tersebut banyak
tawaran yang cukup murah seperti pakaian di Sogo, Kamdar etc.. Anda
boleh ambil kesempatan ni beli pakaian atau barangan pada musim
promosi yang mana pada waktu lain mungkin harganya dua kali ganda.
Saya pernah beli satu set meja tulis dan kabinet yang mana harganya kini
sudah meningkat 2 kali ganda selepas tamat tempoh bulan kemerdekaan
Malaysia. Ia cukup berbaloi kerana kualiti bagus harga pula jauh lebih
murah pada waktu promosi.
4. Manfaatkan kelebihan iTalk & MyMode
Bagi mereka yang guna handphone boleh jimatkan duit dengan gunakan
iTalk. Harga dia jauh lebih murah berbanding caj yang dikenakan telco
lain sama ada panggilan di dalam atau luar negara. Dan boleh digunakan
pada sebarang talian sama ada handphone ke handphone atau sebaliknya.
Bagi mereka yang nak wat bisnes part time di samping jimat duit prepaid
boleh juga try Bisnes MyMode. Jika anda student IPT atau kolej ia boleh
menjadikan anda kedai topup bergerak yang paling efisien. Malah anda
boleh beli pakej italk dengan guna sistem mudah sms MyMode berbila
masa saja tanpa susah payah jumpa tokei kedai.
MyMode satu-satunya company jual topup yang dapat menyakinkan
pihak Maybank utk meletakkan fungsi beli point mymode di ATM Maybank
seluruh Malaysia. Ini satu kelebihan yang cukup istimewa bagi mereka.
5. Kitar Semula / Recycle
Bagi mereka yang ada banyak koleksi paper atau majalah lama, botol,
kaca, dan aluminum boleh kitar semula di pusat kitar semula yang telah
disediakan di setiap negeri.
Sila rujuk web kitar semula untuk lebih lanjut, ia membolehkan anda
dapat wang poket lebih di samping menjaga persekitaran yang lebih
bersih.
6. Gunakan banyak Member/Privillege Card
Member card ni lebih kurang macam bonus link, real rewards, jusco card
dan sebagainyalah kerana ia ada kemudahan point yang boleh ditukarkan
hadiah di samping ada harga rendah bagi ahli apabila ia ditawarkan
pada waktu-waktu tertentu.
Jika anda selalu isi minyak petrol di Shell boleh guna Bonus Link untuk
dapatkan point, begitu juga di Petronas dan Carrefour boleh gunakan
kad Real Rewards untuk kumpul point lebih banyak bagi menukarkannya
dengan hadiah yang sesuai. Jadi ia taklah rugi sangat kerana kita akan
dapat something yang ada nilai.
7. Beriadah di tempat awam
Kalo bagi mereka yang selalu ke gym dan jadi ahli dengan membayar
beberapa ratus ringgit sebulan, better boleh jimatkan duit anda dengan
berjogging sendiri di tempat² reakreasi awam, boleh juga bersenam
dalam rumah dengan bersihkan keseluruhan rumah, susun atur semula
kedudukan, ataupu buat latih tubi di beranda rumah, di tempat reakreasi
pun boleh juga sebab semua fasiliti sudah ada cuma kene bijak gunakannya
saja.
Di samping beriadah dan bersenam kita jaga kesihatan dan kurangkan
risiko kena penyakit. Saya selalu jogging di tasik perdana di hujung minggu,
di samping dapat tengok alam yang indah dan tenang kita juga boleh
menambah senarai rakan baru dengan bersosial dengan lebih ramai org
baru semasa berjogging atau bersenam di tempat awam.
8. Kurangkan hiburan banyakkan bacaan
Nak berhibur tak salah, tapi biarlah kena pada tempatnya. Misalnya nak
tengok wayang, konsert artis barat, clubbing dan sebagainya better tak
perlulah keterlaluan sangat.
Duit tengok wayang tu lebih baik simpan untuk beli bahan bacaan yang
bermanfaat seperti majalah ilmiah atau novel yang bermotivasi dan berinspirasi.
Tak pun beli ebook berinformasi yang boleh menjadikan anda
kaya. Di sini ada offer kalo nak ebook jutawan percuma jika anda ushar
tawaran bonus yang hebat ini.
9. Kurangkan makan di fast food restaurant
Macam McDonalds, KFC, Pizza hut dan sebagainya kurang elok kerana
ia mengandungi pelbagai perasa, pewarna dan unsur kolestrol, lemak
berlebihan. Lagipun harga dia lebih mahal dari restoran biasa, better rancang
pemakanan dengan diet yang sihat di samping jimat belanja.
Begitu juga makan di kedai-kedai mamak seperti roti canai yang banyak
kalori dan kandungan kolestrol yang tinggi. Saya dulu selalu makan
di kedai mamak terutamanya roti canai yang guna minyak sapi. Setiap
kali breakfast mesti makan roti canai dan kesannya dalam masa 9 bulan
kolestrol didapati tinggi di dalam badan.
Sehubungan itu better berhati-hatilah dengan tempat makan di luar
rumah. Kebanyakan hidangan makanan di luar banyak tertumpu kepada
perasa dan perisa tambahan, ini tidak bagus untuk kesihatan kita.
10. Masak & Makan di rumah
Ini salah satu cara nak jimat duit, kalo teh kat luar sana dekat
RM1.00 manakala kalo buat sendiri kat umah tak sampai 40 sen pun
segelas. Begitu juga nasi, lauk dan lain-lain makanan/minuman yang
boleh dijimatkan dengan adanya satu sistem yang tersusun di rumah.
11. Rancang perjalanan & jimat petrol
Sekarang ni petrol dah mahal, so kenalah bijak dalam menggunakan
kenderaan terutamanya kereta. Bagi mereka yang gunakan bas
perkhidmatan awam mmg boleh jimat kalo hendak nak ke mana-mana
sekalipun. So better buat perancangan teliti, kalo kuar rumah ke tempat
kerja tak perlu berulang alik banyak kali dalam sehari. Misalnya nak beli
keperluan rumah selepas waktu kerja sebelum balik rumah. Singgah dulu
ke pasaraya memana.
Jika kuar ujung minggu, selesaikan urusan dalam masa satu hari kalo
sempat. Manakala hari lain anda boleh basuh kereta dan periksa tayar
bagi cukup angin dan segala berkaitan enjin kereta atau motor supaya
boleh berjalan dengan baik. Elakkan letak barangan berat dalam kereta
setiap hari, sebabnya setiap 10kg ada effect dalam penggunaan petrol
yang lebih banyak.
12. Semak bil utiliti bulanan anda
Ini satu kaedah yang lebih praktikal. So kumpulkan bil² utiliti anda seperti bil
elektrik, telefon, internet, air, astro dan apa² langganan bulanan. Ini semua
untuk semakan dan penilaian semula sama ada ia berbaloi atau sebaliknya.
Kalo rasa astro atau langganan majalah URTV boleh dihapuskan, better
buatlah begitu. Ini kerana hiburan semacam itu kita boleh hidup walau
tanpa kewujudannya. Semaklah bil anda elok² kalo ada bil tinggi
sebab penggunaan yang tidak teratur kenalah reorganize semula.
Misalnya bil telefon atau fax tinggi, eloklah cakap
atau guna bila perlu sahaja tak perlulah nak bergayut
lelama.
13. Jimat letrik & air
Ini saranan berikutan semakan bil utitliti setiap bulan. Kalo nak
jimat letrik lebih banyak better berjaga-jaga dengan alat² pemanas
seperti seterika atau cerek yang guna letrik banyak. Mcm seterika
ni eloklah ‘iron’ semua baju kerja atau pakaian rasmi di hujung minggu.
Tak perlu kalut nak seterika di awal pagi kerja. Dengan penggunaan
sekaligus ia lebih jimat masa dan penggunaan letrik setiap hari.
Begitu juga dengan aircond, kalo nak bagi sejuk kena pastikan
kawasan bilik tu dalam keadaan tertutup. Kalo tak peralatan aircond
akan guna letrik lebih tinggi untuk bagi menyejukkan bilik yang terbuka.
Kalo tak pakai aircond pun bagus juga, guna kipas saja lebih jimat bil
letrik lebih banyak.
Tutup suis plug tv, radio, monitor pc kalo tak digunakan. Monitor CRT
lebih banyak makan letrik dari LCD. So kalo guna laptop atau lcd monitor
juga boleh jimatkan penggunaan tenaga.
Penggunaan air kenalah kena pada tempatnya. Tak perlulah basuh lantai
atau keseluruhan rumah setiap hari. Cukuplah hujung minggu anda buat
kerja rumah sekaligus. Tambah lagi eksesais bagi senaman badan yang
menyihatkan. Tapi kalo kotor kenelah bersihkan rumah seeloknya. Yang
penting jangan membazir untuk mengelakkan bil letrik atau air tinggi.
14. Kelebihan PruBSN Takaful Medical Card
Sebagai langkah berjaga-jaga, anda boleh pertimbangkan takaful atau
insurans untuk dapatkan kemudahan pampasan sekiranya berlaku
kemalangan, sakit atau yang boleh memudaratkan diri. Contohnya
saya dapatkan PruBSN Takaful Medical Card yang boleh digunakan
banyak di hospital seluruh Malaysia termasuk tip top medical center
seperti Gleneagles Hospital, Ampang Putri, Damansara Specialist
Center dan sebagainya.
Dengan hanya memperuntukkan sebanyak R100 atau RM150 sebulan
anda mendapat pampasan sebanyak RM24,000 hingga RM150,000
sekiranya berlaku kemalangan atau sebarang kejadian yang tak dingini.
Ia sebenarnya suatu nilai yang jauh lebih menguntungkan !
Jika anda mengambil juga plan Takaful Saver ini bermakna anda mendapat
peluang pelaburan yang boleh di’cash’kan pada tahun yang ke-7 … Di
samping menyimpan turut mendapat perlindungan. Ini satu peluang yang
lebih nilai untuk wang anda !
15. Tukarkan ‘garbage’ kepada ‘money’
Jika anda ada peralatan atau barangan yang dah tak guna
boleh lelong atau jualnya di memana online auction. Contohnya
macam saya dah dapat digicam baru dan ingin sedekah menjual
sebuah digicam lama yang masih boleh berfungsi dengan harga
starting bid price RM5.00 (x termasuk delivery) di lelong.com.my ..
Beberapa hari berikutnya ia akan menjadi lebih tinggi nilai sehingga
mencecah RM100.00.. Ini kebaikannya, daripada beri begitu sahaja
eloklah kita buat lelong terbuka di samping dapat duit lebih. Ia tak
merugikan malah menguntungkan lagi.
16. Guna Kad Kredit dengan Bijak
Boleh juga jimatkan duit dengan guna kredit kad jika anda membayarnya
tepat pada masa. Jika terlebih masa sure akan dikenakan interest
tetapi jika anda bijak gunanya akan dapat point malah maybe memenangi
peraduan yang ditawarkan.Contohnya guna kad kredit Islam Ambank
at-Taslif yang menawarkan 1 point bagi setiap RM1.00 yang dibelanjakan.
17. Beli domain & hosting masa promosi
Masa saya menulis ebook ini promosi masih berlangsung di
www.cgyhost.net iaitu salah satu provider yang sedang meningkat
naik di Malaysia.
Bayangkan domain harga serendah RM25 masa promosi yang
mana anda diberi domain panel untuk point kepada memana
hosting server yang telah anda pilih. Anda juga boleh beli di namecheap.
com dengan search namecheap coupon untuk mendapatkan kupon
harga terendah.
18. Dial Up vs Streamyx
Bagi anda yang selalu online dan sentiasa gunakan Internet maka pilihan
terbaik adalah guna Streamyx berbanding dial up. Jika anda terpaksa
membayar beratus ringgit sebulan untuk akses Internet, eloklah fikirkan
pakej Streamyx RM77 sebulan dengan akses 24 jam tanpa henti.
Ia jauh lebih menjimatkan dan menguntungkan jika buat Ebiz part time.
Malah boleh dapatkan pelbagai free stuff yang ada di RahsiaEbiz,
TotallyFreebie , SassySue.Com dan banyak lagi...
19. Bayar Bil Online
Salah satu cara jimat duit, tenaga dan masa dengan lebih praktikal.
Anda boleh cuba bayar bil letrik, air, streamyx, telefon semuanya dengan
melalui internet sama ada guna Maybank2u, Ambank Online, Bank
Islam.Biz dan lain-lain perbankan Internet. So kat sini tak perlulah nak
kuar gi beratur kat kaunter, bazirkan duit minyak dan parking kereta.
20. Berhenti Merokok
Bagi mereka yang merokok boleh pertimbangkan untuk berhenti. Ini
kerana perbuatan merokok adalah suatu yang merugikan duit dan
kesihatan. Walaupun ‘sedap’ dan ‘ketagih’ dengan rokok ia bukanlah satu
tabiat yang baik kerana boleh memudaratkan diri dan juga orang lain.
Jika anda berhenti merokok bermakna dengan duit rokok setiap bulan
dalam lingkungan 1 kotak sehari bersamaan RM150 purata sebulan .. ini
bermakna kalo setahun jadi RM1800. Itu dah boleh buat melancong tu ke
memana-mana pulau percutian di Malaysia. So fikirlah yang mana paling
terbaik untuk diri anda. Jika nak berhenti boleh dapatkan ebook free How
To Stop Smoking di RahsiaEbiz.Com

Kesimpulan
Hakikatnya ada banyak lagi cara untuk jimatkan duit anda daripada
dibazirkan begitu sahaja. Ia bertitik tolak daripada kesedaran dan
perancangan kewangan yang teliti.
Walau apapun, rancanglah perbelanjaan anda dengan rasional. Teliti
setiap aliran masuk dan keluar, adakah ia menepati bajet dan keperluan
kita setiap hari ?
Pastikan anda menyimpan ‘savings‘ sekurang-kurangnya 10% daripada
jumlah pendapatan anda sebulan di dalam memana tempat pelaburan
islamik yang menguntungkan.
Jika anda mengalami masalah defisit atau hutang, ini bermakna perlukan
penyelesaian yang lebih ketat supaya dapat menyelesaikan hutang anda
dengan lebih tersusun
Jangan lupa untuk memberi zakat dan bersedekah amal jariah
kerana ia adalah salah satu rahsia tersimpan di mana Allah swt akan
melipatgandakan rezeki bagi mereka yang menginfaqkan harta mereka
ke jalan fisabilillah.
Dengan ini semoga diharapkan semua tips-tips ini akan memudahkan
anda merancang kewangan dengan lebih baik seterusnya memberi masa
depan yang lebih berjaya. Sekian wassalam :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

harapan n diterima

Jika kamu menadah air biarlah berpada,


jangan terlalu mengharap pada takungannya

dan janganlah menganggap ia begitu teguh..

cukuplah sekadar KEPERLUANmu.

Apabila sekali ia retak..

tentu sukar untuk kamu menampalnya semula..

Akhirnya ia dibuang..

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya

mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang,

TERIMALAH seadanya..

Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan

janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA..

Anggaplah dia manusia biasa

Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN

bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya..

akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA

boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

cinta...

seorg sahabat pernah menulis....

Jgn mudah melafazkan cinta...kelak kekecewaan akan menanti
Hakikatnya..cinta perlu disemai dan dijagai selalu..

Jika ada yg sayang....jgn sesekali melukainya......Namun
jika ada yg benci...pedulikan
mungkin dalam hati mereka keliru akan dirimu

cinta...ungkapan yg tidak asing
namun...ia juga agak mudah meniti di bibir
Namun....bagi gua

LOVE is RISK




 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS